20060709

Három hét nyaralás következik.. :) Net-mentes helyen, szóval addig nem lesz post. Viszont viszem a kamerámat, úgyhogy friss új loop-ok készülnek majd.

Véget ért a VOLT most jön a rehabilitáció... :) Idén sajnos kicsit szerencsétlenebb helyen volt a sátrunk (a Spektrum Zóna), több bulizos színpad közelében. A tavalyi eldugottabb hely inkább kedvezett ennek a műfajnak. Sajnos a fesztivál a vizuál szempontjából elég siralmas képet mutatott.. A programfüzetben rajtunk kívül csak egy VJ produkció volt feltüntetve (VJ LSA - a Filmmúzeumban). Igaz voltak vetítések a Caféban és Djuice színpadon is, de ezek nem voltak elég komoly produkciók a hely jellegéhez képest. Viszont nagyon tetszett a Cha-cha-cha színpadán az installáció. Három diavetítő volt felrakva, nagyszerű képekkel. Valójában minden színpadon fantasztikus és lenyűgöző VJ-knek kellene fellépniük, váltva egymást és nevesítve legalább.. De azért volt egy kis kárpótlás: a Pet Shop Boys koncert koreográfiája.. de az már egy más műfaj.

20060704

Megérkezett a MIDI pultunk, kisebb fejfájást okozva nekem, ugyanis a 600 euros árba már nem fért bele a MIDI kábel.. USB port persze nincs rajta.. Nagy nehezen beszereztem egy kábelt, plusz egy hangkártyát, mivel a PC-n nincs MIDI csatlakozó alapból. Most még a konfigurálását végzem, amit kissé megnehezitenek a BUG-ok, amiket a fórumban is részleteznek.. Felhasználói kézikönyvről persze ne is álmodozzak.. Na jó, viszont kaptam egy praktikus és tetszetős táskát hozzá. :)

Sikerült megszereznem végre az Utazás a koponyám körül dvd-t, mivel eddig online nem tudtam megvenni, mert az e-mailemre nem érkezett válasz.. Kiváncsian vágtam neki, mert a honlap és a borító design-ja alapján igényes dologra számítottam. Sajnos egy meglehetősen középszerű produkcióval találkoztam.. Legnagyobb problémája a produkciónak, hogy ragaszkodik a szószerinti jelentésekhez, kizárva a metaforikusságot és többértelműséget. Ebben tulajdonképpen követi a Karinthy szöveg képletét: az elbeszélő folyamatosan öntudatánál van és – többnyire – uralja az eseményeket, önmagát soha nem adja fel. Pedig közben élve "szétszedik".. Pont ennek mentén lehetett volna egy mai, vizuális újraértelmezését adni a múltszázadi szövegnek. A képek és formák, a jelentés és értelmezés dekonstruálásával, roncsolásával. Sajnos erre próbálkozás se történt, és a látványvilág kimerül a '90-es éveket idéző tárgyias 3D animációkban, szinte nyers videofelvételekben, hosszas és unalmas loopokban, a szöveg szolgai illusztrációjában.Nehéz azt is megítélni, hogy vajon egy többé-kevésbé jól összeállított élő vj mixet, vagy egy hosszas stúdiómunkával létrehozott produkciót látunk-e? Hiszen a befogadás egy fotelben a tv előtt teljesen más hozzáállást vár el a nézőtől és alkotótól, mint egy partin vetített nagyméretű "háttérfelület" esetén. Az otthoni környezet jobban kedvez egy koncetráltabb, elmélyültebb befogadásnak és nagyobb teret ad az alkotónak is absztraktabb, sokjelentésű és aprólékosan kidolgozott műnek is. Mégis örülök a dvd-nek, mert végre itthon is megjelenik ilyen kiadvány és talán kicsit motiválja a hazai vj kultúrát.